Zorgwekkende gevoelens bij mannen!

Zorgwekkende gevoelens bij mannen
Mannen beschikken over veel kwaliteiten, waarvan één zelfverzekerdheid is. Zodra er een probleem of situatie ontstaat weten zij wel een manier om dit op te lossen. Echter komen er bij deze situaties bepaalde emoties vrij die het karakter en persoonlijke vermogen kunnen belemmeren. Op lange termijn kan dit leiden tot een depressie of burn-out, daarom is het belangrijk om hierover te praten.
Toch vinden veel mannen het moeilijk om daadwerkelijk hulp te zoeken. Mannen beschouwen zichzelf als sterkte individuen en gaan ervan uit dat verschillende symptomen of klachten vanzelf wegtrekken. Het letterlijk opslokken van problemen. Het is verstandig om hulp te zoeken binnen zo’n situatie, omdat de geestelijke gezondheid even belangrijk is als de lichamelijke.
Wanneer ga je naar een therapeut?
Depressie is de meest voorkomende reden waarom mannen professionele hulp moeten zoeken. Een depressie kan veroorzaakt worden door vele levenssituaties, denk hierbij aan ruzies / conflicten binnen je werk, relatie of persoonlijke omgeving. Dit kan leiden tot langdurig verdriet, gebrek aan energie en constant stressgevoel. Voor mannen van boven de 50 kan een depressie worden veroorzaakt door alternatieve aspecten zoals; financiële angst over het pensioen. De angst om tijdens je pensioen te weinig vermogen te hebben kan jaren kwellen, je bent er echter veel mee bezig zodra je richting die pensioensleeftijd gaat. Denk hiernaast ook aan het verlies van een echtgenoot, vriend of familielid, maar zelfs het verlies van onafhankelijkheid kan leiden tot emotionele kwalen.
Mocht je de gedachte hebben dat je verkeerd binnen zo’n situatie, dan is het verstandig om een therapeut te contacteren. Het niet behandelen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Zoals gewichtsverlies, slapeloosheid en hersenproblemen.
Het komt vaak voor dat mannen zich van het probleem bewust zijn wanneer het voorkomt, maar weten ze vaak niet de kern van het probleem te vinden. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom ze er niet bij stil staan.
Wat te verwachten tijdens een therapiesessie?
In het begin van jou therapiereeks zal je kennis maken met de therapeut. Dit is namelijk van belang omdat je jezelf moet kunnen openstellen om achter de kern van het probleem te komen. Daarnaast dient het kennismakingsgesprek om te kijken of dat je op je gemak voelt bij de therapeut. In vervolg zal de therapeut het probleem ontcijferen en een strategie ontwikkelen om de zorgdoelen te bereiken. In meeste gevallen zal een vorm van therapie tijdens reguliere sessie je op weg helpen om de problemen te verminderen. En kan er ook huiswerk gegeven worden om de afwikkeling van het probleem te ondersteunen. Wekelijkse bezoeken zijn typisch.
De therapiesessies verschillen per persoon, afhankelijk hoe je persoonlijk reageert op de therapie. En de therapeut zal ervoor zorgen dat de gegeven technieken goed bij je passen.